Bekijk deze nieuwsbrief in de browser
Deel ons op Facebook Ga naar www.kampen1854.nl
Nieuwsbrief #2
21 augustus 2019
Ga naar www.kampen1854.nl
Beste Bezoeker,

Voor u ligt de nieuwste editie van de Nieuwsbrief van de Stichting Kampen 1854. De Stichting is enkele jaren geleden opgericht met als doel om – na het vertrek van de Protestantse Theologische Faculteit uit Kampen - de herinnering aan dat instituut levend te houden in de meest brede zin van het woord. De Stichting doet dat op verschillende manieren met als brandpunt steeds de vragen: Hoe heeft de opleiding in Kampen de ontwikkeling van deze stad beïnvloed – wat betekende het voor onder meer de politiek, het onderwijs en de economische ontwikkeling? Met andere woorden: hoe is deze lokale gemeenschap in haar volle breedte gekleurd geraakt door wat binnen haar muren in 1854 begon?

Lees verder

​Alumni-praat 


Nog geregeld kom ik in Kampen. Omdat ik predikant geworden ben in het nabijgelegen Vollenhove. Maar de lege universiteitsgebouwen in Kampen laten niets meer zien van de warmte die ik daar eens vond, en die in mijn gedachten nooit is verdwenen. Prachtige herinneringen heb ik aan het wonen aan het Muntplein en aan het studeren in de bibliotheek waar je je dagenlang kon ingraven. Aan de koffiekamer met haar koffiebar, roodgeruite bekertjes en grote ronde tafel.

Lees verder

De sociale kwestie tegen 1900


Jaap van Gelderen

Het thema van de korte wandeling op 6 november 2015 was de Sociale Quaestie in Kampen. De terminologie voert direct terug naar het eind van de negentiende eeuw toen Paus Leo XIII een Sociale Encycliek Rerum Novarum het licht deed zien die invloedrijk werd en "Rome" prestige verschafte in de niet-katholieke wereld. In hetzelfde jaar, 1891, werd in Amsterdam een Sociaal Congres belegd, oorspronkelijk een initiatief van Friese Patrimoniummannen maar in feite genaast door het Centraal-Comité van de Antirevolutionaire Partij (lees: dr. Abraham Kuyper). Bekende namen van hervormde zijde waren o.a. dr. Hendrik Pierson van de Heldring-Stichtingen, en dr. F. van Gheel Gildemeester uit Den Haag initiator van 'opvanghuizen' in de grote steden. Een damescomité besprak delicate zaken als prostitutie, het alcoholisme, en de inzet van vrouwen voor vrouwen (uit filantropische overwegingen).

Lees verder
Stuur deze nieuwsbrief door

Deel ons op Facebook
Deel ons op Facebook