Bekijk deze nieuwsbrief in de browser
Deel ons op Facebook Ga naar www.kampen1854.nl
Nieuwsbrief #5
21 augustus 2019
Ga naar www.kampen1854.nl

Beste Bezoeker,

Onze stichting Kampen 1854 bestaat nu een aantal jaren.
Wij hebben het initiatief tot oprichting indertijd genomen, omdat wij het belangrijk vonden en vinden dat de herinnering aan de periode dat de Theologische Hogeschool (later Universiteit) in Kampen was gevestigd levend moet blijven.
We doen dat niet omdat we achterom willen blijven kijken om dingen die voorbij zijn te koesteren, maar vanuit de overtuiging dat wat er in de periode vanaf 1854 is gebeurd van blijvende betekenis is. Ook voor vandaag.
De Theologische Hogeschool was de exponent van een beweging die grote invloed heeft gehad in Kampen en daarbuiten.
Eén van de activiteiten die we ontplooien is een jaarlijks symposium. Ook dit najaar vindt dat plaats.
Opnieuw in de Burgwalkerk met een programma, waarin verdieping rond een bepaald thema én de onderlinge ontmoeting hand in hand gaan. Interessante sprekers, ruimte voor discussie, prachtige muziek – u komt het allemaal tegen wanneer u op vrijdag 11 november naar Kampen komt.

Meer informatie over het programma treft u aan in deze nieuwsbrief.

Hartelijk welkom!

Symposium 'Kampen1854'

Op vrijdagmiddag 11 november a.s houdt 'Kampen 1854' haar jaarlijkse Symposium in de Burgwalkerk, Burgwal 59, te Kampen. Aanvang 14.00 uur. Vanaf 13.30 is er koffie of thee.

Sprekers deze middag zijn prof.dr. G.C. (Gerard) den Hertog, hoogleraar Systematische Theologie aan de Theologische Universiteit te Apeldoorn en drs. W.J. (Wim) Berkelaar. Berkelaar is werkzaam bij het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme. Tevens is hij regelmatig te horen in het radioprogramma 'Dit is de dag'. Drs. Berkelaar zal reageren op het referaat 'Over de toekomst van een onbestaanbare verlegenheid: de gereformeerde gezindte' van prof.dr. Den Hertog.

Muzikale bijdragen worden verzorgd door Sander van den Houten (hoofdorganist van de Burgwalkerk en de Broederkerk) en Ab Weegenaar (fagottist en hoofdorganist van de hervormde St. Nicolaas- of Bovenkerk te Kampen).

Alumnipraat voor nieuwsbrief Kampen 1854

Uitgeloot voor de studie geneeskunde besloot ik in 1997, eind oktober! op een woensdagavond om een jaartje theologie te gaan studeren. Ik had dat jaar al gauw door dat geneeskunde studeren in België niets voor mij was. Met mijn ‘calvinistische instelling’ moest ik wel iets ‘zinnigs’ gaan doen dat jaar. Het gebeurde allemaal direct de volgende dag, op donderdag: ik kon direct naar de ThUK komen om me in te schrijven, een kamer aan de Prinsenstraat - tegenover de koffiekamer van de ThUK - een oude koelkast gekregen van decaan Gerrit Douma, Christa Bos die altijd alles verder wel regelde, en ’s avonds mijn eerste college van Akke van der Kooi over de Geest.

Lees meer

Nazomer


Jaap van Gelderen

Als veertien-, vijftienjarige maakte Wilhelmina (1880-1962) met haar moeder, Koningin-regentes Emma een grote rondreis door Nederland om, wat actueel geformuleerd, het lintjesknippen te leren. Als jong koninginnetje heeft zij zo de eerste steen gelegd voor de nieuwbouw van de Gast- en Proveniershuizen tussen Burgwal en Boven Nieuwstraat te Kampen, dat was op 3 september 1895. De bejaardenwoningen op de binnenplaats kregen speciale aandacht van de lieftallige vijftienjarige met afhangend haar: “Wat woont u hier lief en hoe fijn is het dat u gelijkvloers woont”, zegt ze. De steen is nu te bewonderen in de zaal van het Stedelijk Museum in de buurt van de Oranjeportretten. Dat was in de nazomer van 1895, op 3 september. Haar kleindochter prinses Margriet opende op 3 september 2016 het geheel herbouwde complex van wat nu heet IJsselheem-Margaretha. Een fraaie steen van steenhouwer Michiel van Ommen siert een wand van de grote binnenplaats of, beter gezegd, de binnentuin.

Samuel Goudsmit (1884-1954)

De latere schrijver Sam Goudsmit was in 1895 een jongen van elf jaar oud, zijn roepnaam was Sem, op z’n Engels, zoals er toen ook (joodse) jongens Dave heetten. Van het bezoek van de beide koninginnen lezen we niets in zijn boeken, wel over de kermisviering in de stad Kampen, die – als overal elders! – berucht was. Het jubileum van de sjoel, in de nazomer van 1897, wordt wel in warme kleuren getekend, toen was hij intussen joods gezien, volwassen geworden: bar mitswa eind januari 1897, dertien jaar oud. Stond nu ‘voor eigen rekening’, maatschappelijk, en in zaken van de moraal: het eerste dons op de wangen, de grotere broers willen hem wel voorlichten. Sem had een goede stem en werd regelmatig opgeroepen in sjoel om een gedeelte van de liturgie met zijn kol (stem) mee te dragen. Steekt er een voorzanger in hem? Een godsdienstleraar? Die had je in alle rangen… en uit alle standen, ook een manier om maatschappelijk te emanciperen (hoewel de vierde rang financieel niet veel opbracht).

Lees meer
Stuur deze nieuwsbrief door

Deel ons op Facebook
Deel ons op Facebook